Château Neercanne

1. Start Prix de Rome, hier gaan we, scherp links, de Susserweg in. We blijven deze weg omhoog volgen; halverwege deze weg, als u zich omdraait heeft u een prachtig panorama over de stad Maastricht en passeren rechts een ijzeren veldkruis.

2. Boven aangekomen gaan we op het kruispunt, bij een kleine parkeerplaats, rechts naar beneden een holle weg in; de Dalingsweg. Halverwege zien we aan beide kanten van de weg dassensporen.

3. Beneden aangekomen nemen we de eerste straat links, de Vroenhovenweg. We blijven steeds rechtdoor lopen en zien rechts van ons de laatste bebouwing van de wijk Wolder en komen uit op een landweg. Voorbij het laatste huis links slaan we meteen links af. We volgen dit pad tot bij een Y-splitsing en nemen het linker voetpad.

4. We komen boven aan op een kruispunt met een zitbank en een groot veldkruis. Hier gaan we rechtsaf. Na 500 meter zien we een bord van het Milleniumbos; bij dit bord meteen links af en komen op een breed pad uit omzoomd door jonge bomen en bereiken een soort rotonde. Hier staan een aantal stenen met de namen van de donateurs van dit bos.

5. We nemen het voetpad rechts richting bos. In het bos aangekomen rechtsaf. We bevinden ons nu in het Cannerbos. We zien hier regelmatig grote luchtverversingskokers. Deze zijn van het voormalige NAVO-hoofdkwartier dat hier onder in de Cannerberg gevestigd was. Na 100 meter lopen we het bos uit en komen bij akkers en weilanden. We blijven dit pad langs het weiland volgen en negeren twee paden naar links en lopen rechtdoor het bos weer in. We nemen het eerste pad rechts, een steile, smalle holle weg naar beneden. Let eens op hoe vroeger hier de karren hun sporen in de mergel aan de zijkanten hebben achtergelaten.

6. Beneden aangekomen gaan we meteen links. Het pad stijgt en we lopen door het toegangshek van Château Neercanne. We lopen via de rode poort naar de binnenplaats van het kasteel. We blijven rechtdoor lopen en verlaten het kasteel weer via een volgende poort. Let goed op, direct na het kasteel zien we aan de linkerkant een bord van het Limburgse Landschap, waar we links,

via trappen, omhoog langs de muur van het kasteel lopen. Deze klim is absoluut de moeite waard. Boven aangekomen staat een rustbank. Geniet van een prachtig uitzicht over het Jekerdal genoemd naar de rivier de Jeker die door dit dal stroomt. Beneden het kasteel, de meanderende Jeker, en voor ons de St.Pietersberg en rechts het dorpje Kanne met in de verte de fraai brug over het Albertkanaal.

7. We klimmen verder naar boven over het bospad dat gemarkeerd is door houten leuningen. Op de T-splitsing aangekomen gaan we rechtsaf. We blijven dit “hangpad” volgen en negeren alle zijpaden. We komen aan bij een rustbank. We negeren het stijgende pad links en lopen rechtdoor. Ook nu negeren we weer alle paden links en rechts en blijven het hoofdpad volgen. Het pad blijft licht

stijgen tot we links van ons een weiland zien. We nemen dit paadje naar het weiland en komen dan bij een rustbank. Geniet even van het uitzicht.

8. Terug naar het paadje dat nu sterk daalt. De afdaling wordt vergemakkelijkt door houten dwarsbalken. Onderaan gekomen zien we twee houten balken ter afsluiting. Hier gaan we meteen links en lopen langs de bosrand met rechts akkers en weilanden en uitzicht op het Jekerdal en St. Pieter. “Het Cannerbos is eigenlijk geen bos maar was vroeger de tuin van de bewoners van het kasteel. In het voorjaar is het hier één grote deken van bosanemonen en speenkruid, een lust voor het oog.

9. We lopen dit stijgende pad omhoog. Rechts zien we heuvelopwaarts de wijnranken van de Apostelhoeve. Nog even flink klimmen en we komen aan op het kruispunt met het veldkruis dat we aan het begin van de wandeling al passeerden; hier gaan we rechtsaf en we zien rechts van ons een vierkant stenen gebouw.

10. We zijn weer op de Susserweg en passeren links het huis “Louwbergkruis”. Bij de volgende kruising gaan we rechtsaf richting Apostelhoeve, bekend om zijn wijn. Let eens op de leuke versiering van het hekwerk. We keren terug naar de Susserweg en gaan rechts af richting Prix de Rome.

Wandeling ca. 2 uur. Heuvelachtig terrein met echte steile hellingen. Niet geschikt voor rolstoel / kinderwagentje.