Prix de Rome – Kanne – Prix de Rome

Deze wandeling voert ons via de Sint Pietersberg naar het grensdorpje Kanne. Als je café Prix de Rome uitkomt rechts de hoek om. Aan het eind van de straat rechtsaf en een klein stukje Bieslanderweg volgen; aan de overkant het eerste pad links, de Jekermolenweg. Even verder, tussen enkele huizen door, bereik je een bruggetje over de Jeker. Links de molen Lombok. Na de molen eerste pad rechts waar een van de vijf stenen staat die in het Jekerpark zijn opgesteld. Op deze steen is een gedicht van Wiel Kusters uitgebeiteld. Je volgt het pad met links de manege en bereikt de Mergelweg. Tegenover café Den Dolhaart een smal pad bergopwaarts en bij de eerste splitsing rechtsaf het pad volgen langs de bosrand. Op de T-splitsing rechtsaf en aan de rechterhand zie je een, met bomen begroeide, heuvel en een oude greppel.

1. De Tombe
De Tombe is een laat middeleeuwse motte. Van oorsprong stond boven op de berg een kasteel. Fundamenten van de toren zijn in 1920 blootgelegd, van de rest van de bebouwing is nu niets meer te zien. Wel is er nog een restant van een gracht aanwezig. De kasteelberg heeft een doorsnede van 30 meter en een hoogte van 8 meter. Franse, Spaanse en Staatse legers hebben de motte in het verleden gebruikt om de stad Maastricht te bestoken. Om die reden wordt hij dan ook wel de Spaanse Heuvel of Napoleonsberg genoemd. De motte is een rijksmonument. Links een fraai panorama op de Encigroeve.

2. ENCI-groeve
De Provincie Limburg verleende in 1926 een concessie aan de Eerste Nederlandse Cement Industrie voor de exploitatie van een groeve. De ontgonnen kalk is de voornaamste grondstof van cement. De groeve is ca. 135 ha groot. Men vindt er veel fossielen uit het Krijt, een periode van 65 miljoen jaar geleden. Zo ontdekte men in 1998 in de groeve een stukje van de Mosasaurus (Maashagedis) Bèr gedoopt. Je kunt Bèr bezichtigen in het Natuurhistorisch Museum in Maastricht. Verwar hem niet met de hagedissen die wij kennen, zijn kop alleen al is drie meter lang. In dit gebied laat men de natuur zijn gang gaan. In 1997 nestelde een Oehoe-paartje zich in het noordelijk deel van de groeve. Het is de enige plek in Nederland en België waar de Oehoe broedt.

3. Je vervolgt de weg en wijkt even af van de route door, aan het eind van het hekwerk, recht naar beneden te klauteren om, halverwege de afdaling, te genieten van een stukje verscholen afgraving dat doet denken aan een prehistorisch plekje. Je volgt de weg, die, met een flauwe bocht naar rechts heuvelafwaarts gaat. Links, via een klaphek, een weide over om, via een volgend klaphek, de Duivelsgrot te bereiken.

4. Duivelsgrot
De Duivelsgrot of Wijngaardgroeve is een klein gangenstelsel in de Sint-Pietersberg, onderdeel van het Plateau van Caestert, dat zich bevindt aan de zijde van het dal van de Jeker. De groeve ligt ten zuiden van Maastricht in Nederlands Zuid-Limburg. Ter plaatse van de groeve komt het droogdal Poppelmondedal uit in het Jekerdal. De ingang van de groeve ligt op minder dan 200 meter van de grens met België en op zo’n 400 meter ten noordoosten van Kanne. De helling waarin de groeve ligt wordt de Poppelsberg genoemd. Hier komt het geel zonneroosje voor. Verder leven er zeldzame kalk minnende planten. De groeve is gedurende lange tijd een stal voor dieren en een opslagplaats geweest. De weg vervolgen en rechts zie je grenspaal 61; we zijn nu op Belgisch grondgebied in het dorp Kanne.

5. Kanne
Kanne is een grensgemeente; in het zuiden ligt de Waalse gemeente Eben-Emael en aan de voet van het kasteel Neercanne steek je haast onopgemerkt de grens met Nederland over. Verder staan Kanne bekend om het Albertkanaal. Dit kanaal werd gegraven begin jaren 30 van de vorige eeuw en vormt een 130 km lange verbinding tussen de Schelde (Antwerpen) en de Maas bij Luik. Rechts het rustieke kerkhof van Kanne, bij de t-splitsing rechtsaf. Via de Bovenstraat, die even later de Benedenstraat heet, bereiken we een klein pleintje. Links, heuvelopwaarts bereik je Chateau Neerkanne. Via de rode poort steek je de binnenplaats over en verlaat het kasteel via de volgende poort en volgt het bospad dat evenwijdig loopt met de Cannerweg. Aan het eind van de bosweg linksaf. Na een flinke klim, rechts de Apostelhoeve. Hier direct rechtsaf, om via de Susserweg, onze pleisterplaats Café-Eetkamer Prix de Rome te bereiken.