Van Sint Servaas naar Prix de Rome

De ingang van de Sint Servaas ligt aan het Keizer Karelplein met daarvoor de St. Servaasbron met het bronzen beeld van Sint Servaas vervaardigt door Charles Vos. Een bezoek aan de kerk is mogelijk; dit is niet in de tijd van de wandeling inbegrepen.

Via het Servaasklooster (de Zusters onder de Bogen) bereiken we het Veldekeplein met het beeld van Veldeke vervaardigt door Charles Vos in 1934. Veldeke was de eerste dichter in het Nederlands taalgebied. De Sint Servaaslegende stamt uit 1164. Aan dit plein zien we de Sint Jan; het straatje tussen de beide kerken heet Het Vagevuur.

We vervolgen onze weg en zien links het Wachthuis dat gebouw werd in 1770. Rechts van dit gebouw ligt de Kanunikkencour met huizen die ontworpen zijn door de Belgische architecten C. Vandenhove en P. de Wispelaere; de plaats waar vroeger het Staargebouw lag. Tegenover het Wachthuis ligt het oude Gouvernement, nu in gebruik door de rechtenfaculteit van de Universiteit Maastricht.

Via de Bouillonstraat bereiken we de Tongersestraat die we oversteken. Links de toneelschool en rechts Café de Tribunal.

Via de Bonnefantenstraat bereiken we de rivier de Jeker en zien aan de overkant het Conservatorium; op zomerse dagen als de ramen openstaan horen de klanken van instrumenten en stemmen van de studenten. Links van het Conservatorium zien we het Natuurhistorisch Museum met haar prachtige heemtuin.

Via de Heksenstraat bereiken we de Looiersgracht en zien de beeldengroep van Alphonse Olterdisse vervaardigt door Willem Hofhuizen. Olterdisse is bekend door zijn toneelstukken en operettes in Maastrichts dialect.

Hier slaan we rechtsaf en bereiken via de Zwingelput de poort onder de stadsmuur; via een bruggetje over de Jeker rechtsaf het Aldenhofpark in. Bij de Bischopssingel oversteken en via de Chaps Elyseeweg zien we even later links een brug over de Jeker en bereiken het Jekerpark.

We houden rechtsaan en bij de volgende brug steken we de Jeker weer over om, via het Gerlachuspad om bij de Bieslanderweg aan te komen die we oversteken; op de T-splitsing linksaf de Cannerweg inslaan en bereiken de eindbestemming Eetcafé Prix de Rome waar het goed toeven is.

Duur van de wandeling 1,5 uur, rolstoel en kinderwagen vriendelijk.