Restaurant Prix-de-Rome in Maastricht

Nieuwe naam van Saint Servais: Prix de Rome

Waarom Prix de Rome ?

De Prix de Rome is de oudste en meest genereuze prijs voor beeldend kunstenaars en architecten onder de 40 jaar. De geschiedenis van deze prijs gaat terug tot 1808 toen Lodewijk Napoleon de Prix de Rome in Nederland introduceerde ter bevordering van de kunsten. Hoewel de prijs zich daarna regelmatig vernieuwd heeft, is het doel nog altijd om getalenteerde beeldend kunstenaars en architecten te traceren en hen te stimuleren zich verder te ontwikkelen en hun zichtbaarheid te vergroten.

Jef Scheffers, ook opa’tje genoemd door Safiere, Arnold Jacques Joseph (Jef) Scheffers geboren 28-01-1906 te Beek (Lb) – Overleden 16-12-2009 te Maastricht, had een speciale band met Safiere.

Meer dan 2 jaar lang overnachtte Safiere in het huis van Jef Scheffers omdat de oude, slechtziende man niet alleen mocht blijven. Ze praatten over kunst en zij las hem kunstboeken voor en ging voor hem naar musea. Zij leende haar ogen uit voor deze man die bijna 104 jaar is geworden en die ze tot haar grote verdriet heeft moeten vinden toen hij net overleden was.

“Mijn beste vriend voor het leven”
Gedemobiliseerd keerde Luitenant Scheffers terug naar zijn Maastricht. Na de oorlog kreeg hij weer de Reserve Officier status terug en werd bevorderd tot Reserve Kapitein om in 1950 ingelijfd te worden bij het Regiment Limburgse Jagers. Kort daarop werd hij op eigen verzoek uit de militaire dienst ontslagen. Hij vervulde sinds 1935 de functie van directeur van de Middelbare Kunst Nijverheids school te Maastricht tot aan zijn pensionering in 1972.
Als kunstenaar debuteert hij in 1929 met Pie Coenen, Jan en Mathieu Hul, Paul Kromjong, Hub Levigne en Henri Schoonbrood in het Stedelijk Museum in Maastricht, op de tentoonstelling Zeven Limburgsche Jongeren. In 1931 dingt Jef Scheffers mee naar de Prix de Rome en wint de zilveren medaille. Scheffers krijgt aan het einde van de jaren twintig grote bewondering voor de in 1916 overleden Vlaamse kunstenaar Rik Wouters, een bewondering die als rode draad door zijn gehele oeuvre heen loopt. Zijn glas-in-lood-ramen sluiten wat betreft kleur en lijnvoering aan bij de benadering van deze materie, die de naam Limburgse school voor monumentale kunst verdient.

Wij hebben bewust voor de naam Prix de Rome gekozen als Ode aan deze speciale man. Hij was zo trots op zijn zilveren medaille.

Zo leeft hij toch nog een beetje voort!